פרופסור מיכאל אבירם
מי אני?מנהל מעבדות המחקר של בית חולים רמב"ם והטכניון
פרופסור אבירם ערך במשך שנים מחקרים מקיפים על שורש הליקוריץ, וגילה כי החומר הפעיל המופק מהשורש בתהליך של מיצוי אלכוהולי, הוא הדרך הטובה ביותר ליהנות מאיכויותיו הנפלאות. בניגוד לתוספי תזונה אחרים המופקים, אמנם, משורש הליקוריץ אך נמהלים במים ובכך האנטי-אוקסידנטים שבהם קטנים משמעותית, הליקוריץ העובר תהליך של מיצוי אלכוהולי שומר על האיכויות המקוריות שלו.
המחקר הפך לפטנט, הפטנט הפך לכמוסה מיוחדת – וכיום אלפי חולים הסובלים מטרשת עורקים ומנזקים נוספים של מחלת הסוכרת יכולים ליהנות מאורח חיים בריא יותר.
שורש הליקוריץ, במיצוי האלכוהולי המיוחד, מקטין את התחמצנות הדם בשיעור של מעל ל-55% ופועל לתהליך של ניקוי עורקי הדם מהפלאק והחסימה המאיימים.
ד"ר שוש נבון –
מי אני?נטורופתית, יו"ר הצמחונים והטבעונים
"ממליצה על צריכת ליקוריץ קבועה למניעת מחלות ושמירה על בריאות טובה"
ד"ר ריקרדו קרקובר
מי אני? קרדיולוג וצנתור לב, מנהל יחידת הצנתור במרכז הרפואי "אסף הרופא"
"לאחר יותר מ-40 שנים כקרדיולוג, במהלכן הספקתי לנהל מחלקות בארץ ובחו"ל, לעסוק בהוראה בבית חולים ובאוניברסיטה ולטפל בחולים בשלבים שונים של מחלות קרדיאליות ובעיקר במחלות כליליות, ניתן לומר כי שיקול הדעת המלווה אותי מתבסס על ניסיון רב, כמו גם פתיחות כלפי שיטות חדשות או גישות שונות.
למדתי שאף פעם לא מקבלים שיטה טיפולית מבלי לבדוק אותה באופן יסודי, ומאידך – גם לא דוחים אותה ללא בדיקה קפדנית. למחלה זו יש שתי גישות טיפוליות: טיפול הכולל צנתור והשתלת מעקפים, או טיפול ביולוגי, הכולל פעילות גופנית, אורח חיים בריא ונטילת תוספי מזון.
בשנים האחרונות נפתח פרק פרמקולוגי חדש: נוגדי חמצון, המצויים במזון לרוב אך לא ברמה מספקת.
ליקוריץ בנוסחה החדשה מוכחת כפעילה יותר ומנטרת את החמצון של ה-LDL (הכולסטרול הרע) במעל ל-50%. בשלב הראשון היא משמשת כתוספת לטיפול ראשוני מניעתי, ואז בשיתוף עם הרופא המטפל מחליטים באיזו מידה יחליף הליקוריץ את הטיפול המניעתי הרשום".
מאמר של ד"ר ריקרדו קרקובר
למה נוגדני חימצון ?….איזה נוגדני חימצון ?
לאחר יותר מ- 40 שנה כקרדיולוג בהם הספקתי לנהל מחלקות בארץ ובחו"ל ולעסוק בהוראה בבית חולים ובאוניברסיטה. כמו כן טיפלתי בחולים בשלבים שונים של מחלות קרדיאליות ובעיקר במחלה כלילית,
והשתתפתי כחוקר ראשי במחקרים ארציים ובין לאומיים העוסקים במקרים של אירוע חריף או אוטם שריר הלב . החוכמה ושקול הדעת שמלווים אותי, מתבססים על ניסיון רב ופתיחות כלפי שיטות חדשות או גישות שונות.
למדתי שאף פעם לא מקבלים שיטה טיפולית בלי לבדוק אותה באופן יסודי, ומאידך גם לא לדחות
אותה בלי בדיקה קפדנית.
כמו כן הבנתי שלמחלה זו יש שתי גישות לטפל בה :
- הטפול מכני –צנתור-פתיחת עורק- השתלת מעקפים.
- טפול ביולוגי –תרופתי-חיים בריאים – פעילות גופנית - תוספי מזון.
בעוד שבשלב החריף הפרוצדורות מכוונות לטיפול מכאני בלדעית , בשלב יציב או כרוני (מדובר על חודשים או שנים) צריך להיות יותר יצירתי. השלב הזה מתאפיין בבדיקות לא פולשניות כגון: אקו במאמץ, מפוי לב, CARTDIAC CT. בדיקות אלא נותנות תוצאה בלתי ישירה למצבם של סטרוקטורות לבביות וכמו כן באופן בלתי ישיר את הספקת הדם לאזורים הנחקרים.
בהתייחסות לעיקרון :"כאשר העורקים חולים באזור אחד,,,,באופן יחסי כל העורקים של הגוף חולים ",CIMT היא בדיקה לא פולשנית שנותנת באופן מהיר, זול וישיר את מצבם של עורקי התרדמה (קרוטיס).
זוהי בדיקה חשובה כי אפשר לעקוב אחרי עובי של שיכבה זאת INTIMA] ] כי בה מתרחשים התהליכים התרשתים המקבילים לעורקים של אזורים שונים, במיוחד אצל חולים בעלי מספר גורמי סיכון (סוכרת, עודף כולסטרול, עישון ,,,כו), בסיכומו של דבר, דרך הדמיה זו אפשר לעקוב באופן בלתי ישיר אחרי תהליכים הקורים בלב או בעורקים אחרים.
מבחינת טיפולים "הקלסים הם השולטים": אספירין, האנטיאגרגנטים בדור חדש, והסטטינים ועוד.
בשנים אחרונות נפתח פרק פרמקולוגי חדש: נוגדני חימצון (ANTIOXIDANTS, הנמצאים בדרך כלל במזון אבל לא בצורה מספקת- (כגון: ויטאמינים E-C –CAROTENS -ZINC,,,)
כשהם מונעים את החימצון של CHOLESTEROL LDL ומדכאים את כניסתו לתהליך
בו נגרם פלק הווסקולארי (יחידה בסיסי של תהליך חולני) בדופן של העורק, אבל לא כולם מנטרלים את ה LDL בפרופורציה שווה ויעילה.
GLYCIRRHIZA GALABRA או LICORICH בנוסח החדש מוכחת כפעילה יותר
ומנטרלת את החימצון של LDL במעל 50%.
LICORICH בשלב ראשון משמש כתוספת לטיפול ראשוני מניעתי, ולאחר מכן ביחד עם הרופא המטפל מחליטים באיזו מידה מחליף ה LICORICH את הטפול המניעתי הרשום. האופציות פתוחות , למשל יש חולים סוכרתיים שהורידו באופן משמעותי כמות של INSULINE ויש כאלה שחזרו לטפל בכדורים, כאלה הורידו חלק מהסטטינים והסתדרו עם דיאטה בלבד בלווי LICORICH.
אבל אישית איני ממליץ הפסקה מלאה של סטטינים או אספירין. המקרים הם רבים וגם
מגוון האפשרויות הטיפוליות רב. המוצר הוא יעיל, יכול לשמש כשחקן חשוב במניעת התקדמות של תרשת עורקים, עם זאת, כל שנוי של טיפול צריך להתבצע בהסכמה של הרופא המטפל.
ד"ר קרקובר ריקרדו